Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Versengésből született

2012.12.14

Az a regényalak, akinek története hátborzongató és lenyűgöző olvasmány lett világszerte, egy végtelenül unalmasan induló éjszakának köszönheti létét. 1816-ban egy viharos estén a Villa Diodatiban, Lord Byron Genfi-tó melletti házában egy hírességekből álló társaság gyűlt össze. Miközben tomboló szél süvített, és a zuhogó eső vadul verte az ablakot, ők kísértettörténeteket olvastak fel egymásnak. Byron vendégei közt ott volt Percy Bysshe Shelley, a költő, annak későbbi felesége, Mary Godwin, Mary féltestvére, Claire Clairmont, s a házigazda orvosa és útitársa, Dr. John Polidori.

Byronnak, akit bosszantott a borús idő az az ötlete támadt, hogy versenyezzenek, melyikük írja a legjobb horrortörténetet. Később a társaság még azon merengett megérthetjük-e valaha is az élet titkát, szóba került az is, lehetséges-e, hogy az elektromosság "kölcsönzi az élet szikráját, és az élettelen anyagból élő teremtményt hoz létre."

Szokásukhoz híven csak jóval éjfél után tértek nyugovóra. Mary Godwin zaklatottan, félálomban töltötte az éjszakát. Az ébrenlét és az álom küszöbén ijesztő látomása volt: - A szánalmas tudomány sápadt adeptusát láttam teremtménye mellett térdelni. A förtelmes fantom kinyúlt tagokkal feküdt, majd egyszerre egy óriási gép segítségével életre kelt, és esetlenül mozogni kezdett. - A rémülettől teljesen felébredt, s tudta, ez lesz az ő horrortörténete. Mary Shelley: Frankenstein című regénye két év múlva jelent meg. Számos folytatást és utánzatot ihletett regény és film formájában.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.